Scroll Top

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Διεκπεραιώνουμε όλες τις γραφειοκρατικές και τεχνικές εργασίες, γλυτώνοντάς σας χρόνο και χρήματα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ
2023

Επιδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΕΠΙΧΕΙΡΩ

Επιδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ (ΝΕΟΙ)

Επιδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης κατοικιών για ιδιοκτήτες 18-39 ετών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Επιδοτούμενο πρόγραμμα προμήθειας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ";

Το «Εξοικονομώ» είναι πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που επιδοτεί μέχρι 90% για εργασίες στο σπίτι, στην επιχείρηση ή στο ξενοδοχείο και δίνει κίνητρα στον ιδιοκτήτη να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση του. Χάρη στο «Εξοικονομώ», μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις, εξοικονομούνται χρήματα τόσο από το κόστος κατασκευής των εργασιών όσο και από την εξοικονόμηση ενέργειας μετά της κατασκευής, ενώ αυξάνεται και η αξία του ακινήτου.

Γιατί να κάνετε «Εξοικονομώ»;

 1. Λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους είναι ακόμα περισσότερο επιτακτική η συμμετοχή στο πρόγραμμα. Μη ξεχνάτε, η καλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων επιτυγχάνεται όταν δεν υπάρχει ανάγκη για κατανάλωση ενέργειας για ψύξη / θέρμανση.
 2. Εξοικονόμηση χρημάτων. Μπορείτε να επιδοτηθείτε ως και 90% για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού σας. Αυτό σημαίνει πως όσες εργασίες εντάξετε στο εξοικονομώ, θα τις κάνετε τελικά με το 10% του κόστους!
 3. Εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς μετά την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας θα καταναλώνετε πολύ λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη για την παροχή ζεστού νερού και για άλλες ενεργοβόρες διαδικασίες.
 4. Αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής και συνεπώς στο βιοτικό σας επίπεδο.
 5. Αύξηση αξίας ενοικίασης ή μεταπώλησης του ακινήτου σας, καθώς αυτή πλέον διαμορφώνεται ΚΑΙ από την ενεργειακή κατηγορία στην οποία ανήκει (και η οποία αναγράφεται στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης).
 6. Με τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης βελτιώνονται κατά πολύ οι συνθήκες θερμικής άνεσης της οικίας του ενδιαφερόμενου (δηλ. θα επιτυγχάνονται καλύτερες συνθήκες δροσιάς το καλοκαίρι και ζέστης τον χειμώνα).

ΓΙΑΤΙ ARISTI PLAN;

Διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία στο πρόγραμμα Εξοικονομώ με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε υποβολές και κατασκευές σε όλους τους κύκλους από το 2011 έως και σήμερα.

Αναλαμβάνουμε όλες τις απαιτούμενες διεργασίες:

 • Μεγιστοποίηση πιθανοτήτων ένταξης
 • Υπολογισμός και μεγιστοποίηση της βαθμολογίας σας
 • Έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου
 • Τακτοποίηση τυχόν αυθαιρεσιών
 • Έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης
 • Εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και έκδοση των απαιτούμενων αδειών
 • Διαχείριση ολόκληρης της διαδικασίας του προγράμματος
 • Συμμετοχή στις επιλογές ανακαίνισης, εφόσον το επιθυμείτε, με βάση την εμπειρία μας
 • Κατασκευή όλων των εργασιών – με το κλειδί στο χέρι!

Με την πολυετή εμπειρία μας στον κλάδο της κατασκευής,

Αφήστε σ’ εμάς γραφειοκρατία, κατασκευή, συντονισμό και επίβλεψη εργασιών

και παρακολουθήστε το ακίνητό σας να μεταμορφώνεται!

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ

Ξεκινάμε άμεσα την κατασκευή των εργασιών σας, χωρίς να επιβαρυνθείτε ολόκληρο το κόστος. Δέσμευσή μας είναι η υψηλή ποιότητα των υλικών και της κατασκευής.

ΣΥΧΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ"

 1. Αντικατάσταση κουφωμάτων,
 2. Συστήματα σκίασης,
 3. Συστήματα αερισμού,
 4. Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης,
 5. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης,
 6. Σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Ηλιακός κ.α.),
 7. Λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης – Αυτονόμησης (φωτοβολταϊκά, smart home),
 8. Προηγμένα συστήματα φωτισμού,
 9. Συστήματα βελτίωσης ποιότητας ισχύος και αυτοματισμοί.
 1. Το κόστος για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων και τη συμπλήρωση των εντύπων Πρότασης Παρεμβάσεων και Καταγραφής Παρεμβάσεων (καταχωρίζονται ηλεκτρονικά).
 2. H αμοιβή για την κατάρτιση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας
 3. Η αμοιβή του συμβούλου έργου (για την υποβολή της αίτησης και την όλη διαχείρισή της, συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση),
 4. Η αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών (στο πλαίσιο έκδοσης αδειών/εγκρίσεων) που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση παρεμβάσεων(όπως για παράδειγμα αμοιβή για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αμοιβή για μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου).

Μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν δικαιολογούνταν στα πλαίσια των προγραμμάτων Εξοικονομώ. Ωστόσο, με το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Ανακαινίζω δίνεται η δυνατότητα και της αισθητικής ανακαίνισης των εσωτερικών χώρων με επιλέξιμες εργασίες όπως η ανακαίνιση μπάνιου (π.χ. πλακάκια/σωληνώσεις), κουζίνας (π.χ. πάγκος/έπιπλα), αναδιαμόρφωση διαρρύθμισης εσωτερικών χώρων κ.ά..

Καταρχήν δικαίωμα να λάβετε τα κίνητρα του Προγράμματος, θα αποκτήσετε μόνον από τη στιγμή που η αίτηση σας θα υπαχθεί στο Πρόγραμμα και μετά.

Πριν την υποβολή της αίτησης, η μόνη πληρωμή που αν κάνετε θα δικαιολογηθεί από το Πρόγραμμα είναι η πληρωμή του Α’ Ενεργειακού Πιστοποιητικού.

Μετά από την υποβολή της αίτησης, εφόσον αυτή κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει ο αιτών να καλύψει ο ίδιος το κόστος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας. Μετά την υπαγωγή στο Πρόγραμμα, ο αιτών θα κληθεί να δώσει μόνο την Ίδια Συμμετοχή του (είτε με Ίδια Κεφάλαια είτε με άτοκο δάνειο) στους προμηθευτές, και να καλύψει το κόστος του Β’ Ενεργειακού Πιστοποιητικού.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και τον έλεγχο της αίτησης, ο αιτών θα λάβει τα επιλέξιμα κόστη για τα δύο ενεργειακά πιστοποιητικά και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, με την προσκόμιση της Απόδειξης Πληρωμής της παρεχόμενης υπηρεσίας, μαζί με το αποδεικτικό τραπεζικής πληρωμής.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες!

Στα προγράμματα για τους ιδιοκτήτες κατοικιών τα ποσοστά επιδότησης κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα και κυμαίνονται από 40% έως και 90%. Όσο χαμηλότερο το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό επιδότησης.

Στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Επιχειρώ το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται από 40% έως 50%.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε το ποσοστό επιδότησης που σας αντιστοιχεί!

Υπάρχουν 3 επιλογές με τις οποίες μπορεί να γίνει η εξόφληση της ιδιωτικής συμμετοχής στα προγράμματα Εξοικονομώ.

 1. Μέσω τραπεζικής κατάθεσης (ιδία κεφάλαια),
 2. Μέσω άτοκου δανείου και
 3. Με συνδυασμό των δύο προηγουμένων.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται όλα τα εισοδήματα (από 0€ έως άνω των 50.000 € ετησίως), αρκεί να είναι εφικτή η κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής. Για τη λήψη του δανείου θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία πιστοληπτικής αξιολόγησης που διενεργεί η κάθε τράπεζα και εφόσον δεν εγκριθεί η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί με την επιλογή των ιδίων κεφαλαίων.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε αν μπορείτε να λάβετε άτοκο δάνειο!

Κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα, πρέπει αρχικά να ελέγξει εάν είναι «επιλέξιμος Ωφελούμενος» βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων και εάν το ακίνητο μπορεί να θεωρηθεί «επιλέξιμο».

Στη συνέχεια απευθύνεται σε ενεργειακό επιθεωρητή για την έκδοση του Α’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης καθώς και για την συμπλήρωση του Εντύπου Πρότασης Παρεμβάσεων (καταχωρίζεται ηλεκτρονικά).

Ο αιτών εφόσον συγκεντρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλει ηλεκτρονικά, σε συνεργασία με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή που εξέδωσε το ΠΕΑ, την αίτησή του στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος κατά το διάστημα υποβολής αιτήσεων.

Επισημαίνεται ότι για να προβεί στην αίτηση ο αιτών θα πρέπει:

 • Να έχει κωδικούς πρόσβασης στην εφαρμογή TAXISnet.
 • Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/τακτοποίησης στο ακίνητο, η υποβολή δήλωσης για υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών θα πρέπει να έχει γίνει πριν την υποβολή της αίτησης στο Πρόγραμμα
 • Να έχει ολοκληρωθεί η υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για το τελευταίο φορολογικό έτος.
 • Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων δικαιούχων εμπράγματων δικαιωμάτων στο ακίνητο θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση των συγκυριών και να αναγράφεται ορθά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων (Ε9) τους.
 • Σε περίπτωση πρόσφατης απόκτησης ακινήτου (απόκτηση για πρώτη φορά εμπράγματου δικαιώματος επί του ακινήτου μετά 31/12 του τελευταίου φορολογικού έτους) θα πρέπει να έχει προηγηθεί η καταχώρηση/τροποποίηση των στοιχείων στο Ε9 και μετά να προχωρήσει ο ενδιαφερόμενος στην υποβολή αίτησης.

Το πιο βασικό στάδιο για την υποβολή της αίτησης, όπως μας έχουν δείξει και τα προηγούμενα προγράμματα, είναι η σωστή προετοιμασία του φακέλου. Καθώς τα προγράμματα Εξοικονομώ γίνονται όλα και πιο απαιτητικά και περίπλοκα, χρειάζεται σωστή καθοδήγηση και λεπτομερής έλεγχος του φακέλου, ώστε η αίτησή σας να μην αντιμετωπίσει προβλήματα καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος. Η εταιρεία μας σας καθοδηγεί για όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από μεριά σας, ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα από την προετοιμασία του φακέλου μέχρι και την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Εμπιστευτείτε σε εμάς όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων ένταξης.

Η νομιμότητα του ακινήτου αποδεικνύεται βάσει των σχετικών νομιμοποιητικών εγγράφων με 1ο και βασικό την οικοδομική άδεια, την τακτοποίηση αυθαιρεσιών κ.α.. Ωστόσο, τίθεται υπόψη ότι εφόσον το ακίνητο επιλεχθεί, θα πρέπει να εκδοθεί και να υποβληθεί Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/διηρημένης ιδιοκτησίας (ΗΤΚ). Συνεπώς, το ακίνητο θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για την έκδοση ΗΤΚ.

Η ομάδα των έμπειρων μηχανικών μας αναλαμβάνει τον έλεγχο νομιμότητας ακινήτων και την τακτοποίηση τυχόν αυθαιρεσιών!

Η κύρια κατοικία δηλώνεται στη φορολογική δήλωση (Έντυπο Ε1). Εάν το ακίνητο χρησιμοποιείται για εκμετάλλευση ή δωρεάν παραχώρηση και άρα δεν δηλώνεται ως κατοικία από τον αιτούντα, η χρήση του ως κύρια κατοικία προκύπτει από το έντυπο Ε1 του χρήστη της κατοικίας. Η ενοικίαση/παραχώρηση προκύπτει από το έντυπο Ε2 του αιτούντα. Η κύρια χρήση θα πρέπει να αποδεικνύεται μέσα στα τελευταία τρία (3) χρόνια, με προτεραιότητα το έτος αναφοράς του προγράμματος (τελευταίο φορολογικό έτος). Σε περίπτωση που το ακίνητο το τελευταίο φορολογικό έτος δεν ήταν σε χρήση (κενή κατοικία), τότε χρησιμοποιούνται τα αντίστοιχα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του αιτούντα, ενός εκ των δύο προηγούμενων φορολογικών ετών. Τέλος, για κατοικία που αποκτήθηκε μετά τις 31/12 του τελευταίου φορολογικού έτους (“πρόσφατη απόκτηση”), ο αιτών δεσμεύεται για την χρήση της ως κύρια κατοικία με σχετική υπεύθυνη δήλωση δηλώνοντας και τον χρήστη αυτής.

Η ενεργειακή κατηγορία θα προκύψει από την ενεργειακή επιθεώρηση και θα καταγράφεται στο Πιστοποιητικό Ενεργειακή Απόδοσης που θα εκδοθεί από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή. Γενικά πάντως οι κατοικίες με ανεπαρκή θερμομόνωση είναι πολύ ενεργοβόρες και εφόσον δεν έχει γίνει ριζική ανακαίνιση, θα βρίσκονται με μεγάλη πιθανότητα σε κατηγορία μικρότερη ή το πολύ ίση της Γ.

Αναλαμβάνουμε την μελέτη κι έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες ένταξης στο πρόγραμμα!

Στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Επιχειρώ δικαιούνται να συμμετέχουν τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν το πολύ έως και 100 κλίνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός κυμαίνεται από 50.000€ έως και 500.000€ και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση ολόκληρης της μονάδας με ποσοστό επιδότησης 40% για τις μεσαίες και 50% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τις λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες (Σύμβουλος, Ενεργειακός Έλεγχος, Ενεργειακές Επιθεωρήσεις, Πιστοποίηση ISO, Μελέτες-Έρευνες) με ποσοστό επιδότησης 40%.

Καθώς η ενεργειακή κρίση εντείνεται όλο και περισσότερο η ανάγκη για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων γίνεται επιτακτική. Η αξιοποίηση των προγραμμάτων τύπου Εξοικονομώ αποτελεί την βέλτιστη λύση στο πρόβλημα των υπέρογκων δαπανών για τη θέρμανση, ψύξη, φωτισμό και γενικότερη λειτουργία της οικίας/επαγγελματικού χώρου. Αναβαθμίζω ενεργειακά το ακίνητό μου σημαίνει μειώνω την ανάγκη για κατανάλωση ενέργειας, για παράδειγμα η θερμομόνωση κελύφους μειώνει δραστικά τις απώλειες θερμότητας προς τα έξω και συνεπώς δεν χρειάζεται να έχουμε συνέχεια αναμμένη τη θέρμανση. Επιπρόσθετα, η χρήση της ηλιακής ενέργειας για ζεστό νερό χρήσης (Ηλιακός) ή ακόμη περισσότερο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς ιδιοκατανάλωση (Φωτοβολταϊκά) μειώνει δραστικά έως και μηδενίζει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.