Ανακαίνιση σπιτιού: Ιδέες για να αναβαθμίσεις τη ποιότητα ζωής σου σήμερα

Ανακαίνιση σπιτιού: Ιδέες για να αναβαθμίσεις τη ποιότητα ζωής σου σήμερα

Με την αγορά ενός καινούριου σπιτιού να αποτελεί μια μη οικονομική επιλογή τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι επιλέγουν την ανακαίνιση ως τρόπο ανανέωσης και αναβάθμισης της καθημερινότητάς τους. Αν θέλεις κι εσύ να κάνεις πιο όμορφο το σπίτι σου και τη ζωή σου πιο άνετη, διάβασε σε αυτό το άρθρο συμβουλές και ιδέες που μπορείς να εφαρμόσεις σήμερα.

Όλα ξεκινάνε από μια ιδεά. Αυτό που συνδέει την ιδέα με την πραγματοποίησή της είναι ένα πολύ καλό σχέδιο. Για να σου έρθει η ιδέα θα πρέπει πρώτα να ψάξεις τους λόγους και να ορίσεις τις ανάγκες σου.

Γιατί να κάνεις ανακαίνιση

Οι συχνότεροι λόγοι που ωθούν κάποιον στην ανακαίνιση του σπιτιού του είναι είτε από ανάγκη, είτε για λόγους αισθητικής ή ακόμη για την εκμετάλλευση του ακινήτου. Παρακάτω αναλύουμε αυτούς τους λόγους:

Από ανάγκη

 • Κρύο τον χειμώνα και ζέστη το καλοκαίρι: Εάν το σπίτι σου υποφέρει από σημαντικές απώλειες θερμοκρασίας καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, τότε θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την ενεργειακή αναβάθμισή του. Εργασίες όπως:
  • η θερμομόνωση των τοίχων/στέγης/ταράτσας και πιλοτής,
  • αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης και
  • η αλλαγή των εξωτερικών κουφωμάτων
   όχι μόνο θα θωρακίσουν την κατοικία σου από απώλειες, αλλά ταυτόχρονα θα εξοικονομήσουν χρήματα στη τσέπη σου.
   Tip!: Επιδοτήσου έως 70% για τις παραπάνω εργασίες με το πρόγραμαμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ»!
 • Κακή εργονομία; «Μεγάλωσε το σπίτι σου!»
  Εάν υπάρχει περιορισμένος χώρος στο σπίτι μπορείς πολύ απλά να δημιουργήσεις καινούριο. Αυτό επιτυγχάνεται με:
 • Αλλαγή στη διαρρύθμιση των χώρων μικραίνοντας ένα δωμάτιο και μεγαλώνοντας κάποιο άλλο ή με την επέκταση του μπαλκονιού.
  Tip!: Συμβουλέψου έναν μηχανικό για τη βέλτιστη κατανομή των χώρων και την αποφυγή πιθανών παραβάσεων/προστίμων.
 • Αλλαγή στη διαρρύθμιση των επίπλων μαζί με αξιολόγηση για το ποιά σου είναι χρήσιμα/αρεστά και ποιά όχι.
  Tip!: Πριν πετάξεις το παλιό σου έπιπλο λόγω εμφάνισης, σκέψου την αναπαλαίωσή του είτε με την αντικατάσταση του υφάσματος είτε βάφοντάς το (ο στόκος κιμωλίας είναι μια πολύ καλή λύση!).
 • Χαμηλή φωτεινότητα
  Εάν το φυσικό φως απουσιάζει από τους χώρους του σπιτιού σου μπορείς να:
 • βάψεις τους τοίχους με πιο ανοιχτά χρώματα, έτσι ώστε να αντανακλάται και διαχέεται περισσότερο φυσικό φως,
 • δημιουργήσεις νέα ή μεγαλύτερα ανοίγματα για πόρτες/παράθυρα. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνεις και καλύτερο εξαερισμό,
 • Παλιές ηλεκτρολογικές/υδραυλικές εγκαταστάσεις
  Οι παλιές εγκαταστάσεις σε ένα κτήριο είναι πολλές φορές ο λόγος για τον οποίο μπορεί να: βραχυκυλώσει ένα δίκτυο, να χαλάσει μια ηλεκτρική συσκευή ή αντίστοιχα για τα υδραυλικά να δημιουργηθούν διαρροές, φουσκώματα στους τοίχους κ.α. Ένας έλεγχος από έμπειρο ηλεκτρολόγο/υδραυλικό θα σου δείξει πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μελλοντικά και όπως λέει το ρητό: «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»
 • Διαρροή στέγης/οροφής
  Τα σύγχρονα συστήματα υγρομόνωσης και στεγανοποίησης οροφής και στέγης διασφαλίζουν το σπίτι από τις βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Απευθύνσου σε εξειδικευμένο συνεργείο και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
 • Ασφάλεια
  • Περιοχή και όροφος
   Εάν το σπίτι σου βρίσκεται σε όχι και τόσο καλή περιοχή (απομακρυσμένη από το κέντρο/χωρίς φωταγώγηση) ή σε χαμηλό όροφο (ισόγειο/πρώτο), τότε καλό θα ήταν να επενδύσεις σε κουφώματα ασφαλείας, θωρακισμένη εξώπορτα, περίφραξη (κάγκελα) και σε σύστημα συναγερμού, έτσι ώστε να αποτρέψεις οποιαδήποτε παραβίαση της κατοικίας σου.
  • Οικογένεια με μικρά παιδιά
   Το βασικότερο που αναζητούν οι γονείς είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για την οικογένειά τους. Μερικές ιδέες ανακαίνισης για ένα σπίτι χωρίς κινδύνους είναι:
 • Στοχευμένη επιλογή επίπλων (χωρίς μυτερές γωνίες ή κάλυψη αυτών),
 • Πρίζες και διακόπτες ασφαλείας,
 • Αποφυγή ολισθηρών και κρύων πατωμάτων με την τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου.

Αισθητική

Η μεταμόρφωση της αισθητικής των χώρων του σπιτιού μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση τόσο της καθημερινής ψυχολογίας και ενέργειας όσο και της διάθεσης για συναθροίσεις και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Εκμετάλλευση

Σκέψου το σαν επένδυση. Με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης για ενοικιαζόμενα δωμάτια κατά τη τουριστική περίοδο και ταυτόχρονα με την έλλειψη  ανακαινισμένων κατοικιών προς ενοικίαση/πώληση με την ανακαίνιση θα κερδίσεις αυξημένο εισόδημα και συγκρητικό πλεονέκτημα στην αγορά/ενοικίαση ακινήτων.

Bonus tip!: Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι κατά τα διαστήματα που λείπεις από το σπίτι να το επινοικιάζεις και να απολαμβάνεις ένα extra εισόδημα; Πρόκειται για μια τάση που είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό και τελευταία έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να αποσβέσεις το κόστος της ανακαίνισης ή να μαζέψεις τα χρήματα για τις διακοπές σου.  Υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης κρατήσεων που αναλαμβάνουν τόσο την παράδοση και παραλαβή του σπιτιού όσο και την συντήρηση και καθαριότητά του, με αποτέλεσμα όταν επιστρέφεις να το βρίσκεις άθικτο!

Από που να ξεκινήσω;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, θα χρειαστείς ένα καλό σχέδιο το οποίο θα σε βοηθήσει να μη χάσεις τη ροή και να ελαχιστοποιήσεις τα έξοδα. Ξεκίνα λοιπόν με το να κατηγοριοποιείς τις εργασίες ανά χώρο και στη συνέχεια ανά είδος εργασίας (βάψιμο, πλακάκια, έπιπλα κλπ), έτσι αποκτάς μεγαλύτερο έλεγχο και πετυχαίνεις καλύτερη οργάνωση.

Με τι σειρά πρέπει να κάνω τις εργασίες;

Κάθε ανακαίνιση έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες και η σειρά των εργασιών εξαρτάται κάθε φορά από την περίσταση. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές οι εργασίες ακολουθούν την εξής σειρα:

 1. Αποξηλώσεις,
 2. Εγκαταστάσεις εσωτερικά των τοίχων και δαπέδων – υδραυλικά/ηλεκτρολογικά/θέρμανση
 3. Πλακάκια/δάπεδο,
 4. Είδη υγιεινής /έπιπλα κουζίνας/φωτιστικά,
 5. Μερεμέτια/βάψιμο,
 6. Διακόσμηση και τοποθέτηση νέων επίπλων

Πόσο καιρό θα πάρει;

Παρομοίως, η χρονική διάρκεια που απαιτείται για την ολοκλήρωση κάθε εργασίας ποικίλλει ανάλογα την περίπτωση. Παρακάτω αναγράφουμε ενδεικτικά τις ημέρες εργασίας ανά κατηγορία.

 1. Ριζική ανακαίνιση μπάνιου από 5 ημέρες,
 2. Ριζική ανακάινιση κουζίνας από 4 ημέρες,
 3. Εξωτερική μόνωση από 4 ημέρες,
 4. Αντικατάσταση δαπέδου από 3 ημέρες,
 5. Αντικατάσταση κουφωμάτων σε 1 ημέρα.
  1. Αντικατάσταση μόνο του λέβητα 1 ημέρα
  2. Αντικατάσταση δικτύου από 4 ημέρες

Tip!: Η επίβλεψη των παραπάνω εργασιών από έμπειρο μηχανικό όχι μόνο θα σου εξασφαλίσει το βέλτιστο χρόνο ολοκλήρωσης, αλλά θα σου εξοικονομήσει και χρήματα.

Ποιά είναι η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσω;

Συνήθως η καλύτερη εποχή είναι κατά την Άνοιξη ή στις αρχές του Φθινοπώρου. Γενικά θέλεις να αποφύγεις τις ακραίες καιρικές συνθήκες (κυρίως για τις εξωτερικές παρεμβάσεις) τόσο για την ευκολία και ταχύτητα των συνεργίων να ολοκληρώσουν τις εργασίες, όσο και για την προστασία των εργασιών από συνθήκες υπερβολικής ζέστης/κρύου.

Κάνε έρευνα αγοράς!

Είναι πολύ σημαντικό να ερευνήσεις τις διάφορες προσφορές και τιμές των υλικών που σε ενδιαφέρουν σε διάφορα καταστήματα. Μπορεί το ωραίο laminate ή το ακριβό φωτιστικό που είδες σε κάποια βιτρίνα να το βρεις φθηνότερα σε κάποιο online shop.
Προσοχή!: Μη θέτεις τη τιμή ως μοναδικό κριτήριο αγοράς, λάβε υπόψη σου την ποιότητα των υλικών, την αξιοπιστία/όνομα του προμηθευτή και την εγγύηση καλής λειτουργίας, εάν πρόκειται για ηλεκτρονικό/μηχανολογικό εξοπλισμό.

Tip!: Εάν δε θέλεις να ασχοληθείς με όλα τα συνεργεία και τους προμηθευτές, απευθύνσου σε κάποιον ειδικό ο οποίος μπορεί να σου δώσει μια πιο οικονομική προσφορά για το σύνολο των υλικών και παράλληλα να αναλάβει και τον συντονισμό όλων των εργασιών.

5 συμβουλές για την εφαρμογή

 1. Πριν αλλάξεις τα πλακάκια στο μπάνιο, έλεγξε το δίκτυο με τις σωληνώσεις για τυχόν βλάβες/φθορές για την αποφυγή μελλοντικων διαρροών.
 2. Έαν οι τοίχοι σου έχουν ρωγμές και υγρασία έλεγξε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις πριν τους βάψεις.
 3. Μην αγοράσεις κάποιο ακριβό σύστημα θέρμανσης αν έχεις σοβαρές απώλειες θερμοκρασίας, επένδυσε σε ένα σύστημα θερμομόνωσης αντίθετα και θα πετύχεις ταυτόχρονα καλύτερες συνθήκες θερμοκρασίες και οικονομία στην τσέπη σου.
 4. Μην κάνεις αλλαγή εσωτερικής διαρύθμισης (π.χ. να ρίξεις κάποιον τοίχο) χωρίς να συμβουλευτείς μηχανικό, έτσι ώστε η οποιαδήποτε τροποποίηση να είναι ασφαλής.
 5. Αν έχεις πολλά έξοδα σε ηλεκτρικό ρεύμα:
  1. Εγκατέστησε ηλιακό θερμοσίφωνα,
  2. Άλλαξε όλες τις λάμπες σου σε τύπου LED,
  3. Άλλαξε τις παλιές σου ηλεκτρικές συσκευές με νέες υψηλότερης ενεργειακής κλάσης.

5 συμβουλές για τη διατήρηση

 1. Όταν φεύγεις για μεγάλο διάστημα από το σπίτι να κλείνεις την παροχή νερού, έτσι ώστε να αποφύγεις κάθε πιθανότητα διαρροής ή βλάβης και να αφήνεις ακάλυπτο το σιφώνι στο πάτωμα του μπάνιου.
 2. Μη χρησιμοποιείς καθαριστικά με μεγάλη οξύτητα στις πορώδεις επιφάνειες,
 3. Χρησιμοποίησε «πατάκια» σε όλα τα έπιπλα και προστάτευσε το καινούριο σου δάπεδο,
 4. Να καθαρίζεις τακτικά τα θερμαντικά σώματα για να μη μαυρίζουν οι τοίχοι πάνω από αυτά,
 5. Να αλλάζεις τακτικά τα φίλτρα του απορροφητήρα με σκοπό να μη μεταφέρονται τα λίπη στους γύρω τοίχους.

Το γραφείο μας

Έχοντας αναλάβει ανακαινίσεις τόσο μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» όσο και εκτός αυτού, έχουμε την εμπειρία και τα κατάλληλα συνεργεία για την αποτελεσματική και καλαισθητική υλοποίηση των εργασιών. Επιπλέον, αναλαμβάνουμε τον συντονισμό, την επίβλεψη των εργασιών καθόλη τη διάρκειά τους, απαλλάσοντάς σας από τον κόπο και το άγχος για τη σωστή εφαρμογή καθώς και συμβουλές και προτάσεις για τη διακόσμηση και δαρρύθμιση των χώρων.

Μείνε συντονισμένος

Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα άρθρα με περισσότερες συμβουλές και ιδέες ανακαίνισης. Ακολούθησε τη σελίδα μας στο Facebook ή κάνε εγγραφή στην ενημερωτική μας λίστα πιο κάτω για να μη χάσεις κάνενα άρθρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ